Waarom trainingsbegeleiding je kan helpen je hardloopdoelen te bereiken
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat duizenden mensen zich voornemen om gezonder te leven, fitter te worden of die marathondroom een keer serieus willen aanpakken. Toch blijft het bij veel mensen slechts bij een voornemen en dat is jammer.
In deze blog lees je waarom trainingsbegeleiding en/of een trainer je kan helpen om wél je doelen te bereiken.
Stel samen een doel op waar jij energie uit haalt
Het begint allemaal met het opstellen van doelstellingen dat past bij het individu. Samen met je trainer kom je erachter wat je leuk en belangrijk vind. Waar wil je verder in verbeteren? Waar krijg je energie van? Voor sommige lopers is dit steeds vaker en verder kunnen lopen, voor andere is snelheid belangrijker. Ben je een beginnend loper, stel dan vooral een event als doel! Daarnaast is het belangrijk om eventuele barrières in kaart te brengen. Ben je bang voor blessures, of verlies je snel het plezier? Heb je een drukke baan waardoor je weinig tijd hebt? Door hier samen naar te kijken kun je ook tot de beste oplossingen komen! Door een doel te stellen waar jij je bed voor uit stapt heb je in ieder geval het allerbelangrijkste bereikt om het beste uit jezelf te halen: intrinsieke motivatie.
A goal without a plan is just a wish
Je hebt je doelstellingen uitgesproken en opgeschreven, maar hoe ga je die nu behalen? Nu komt een looptrainer of de atletiekvereniging om de hoek kijken! Een trainer maakt namelijk een individueel trainingsplan afgestemd op jouw doel en situatie. Geen standaardschema's! Als je lange duurlopen vooral saai vind, dan bedenkt je trainer wel een alternatief waardoor je dezelfde fysiologische prikkel krijgt maar je het wel plezier hebt. Dat plezier is namelijk de basis om consistent week in week uit jezelf te verbeteren.
Het trainingsplan is een gedegen opbouw vanuit je huidige niveau richting je (droom)doel. Mensen zijn van nature competitief en willen vaak te snel vooruit. Gevaar hierbij zijn pijntjes of zelfs blessures. Je trainer behoed je hiervoor en maakt een plan waarbij je geen stappen overslaat. Dus een toename in kilometers van maximaal 10% per week en een rustige opbouw in intensiteit.
Een trainer/coach bewaakt het proces
Nu het trainingsplan is gemaakt gaat het echt beginnen. Een trainer helpt je om de juiste keuzes te maken, en geeft je rust. Vergeet niet, een trainer heeft jarenlange ervaring. Bijvoorbeeld door heel veel (verschillende)lopers te begeleiden, of door eigen ervaringen. Door de trainingsdata te analyseren en het gevoel dat de loper bij de training had te combineren kun je een hele goede inschatting maken van de voortgang, en waar eventueel aanpassingen gedaan moeten worden. Een lagere hartslag bij hetzelfde tempo is vaak een teken van verbetering. Het kost je lichaam minder energie om dezelfde snelheid te handhaven. Toch zijn er uitzonderingen. Zit je in een zwaar trainingsblok of heb je een aantal nachten slecht geslapen? Dan ben je vermoeid en is je hartslag juist gedrukt. Door dan erdoorheen te blijven pushen kun je oververmoeid of zelfs geblesseerd raken. Ga dus nooit enkel en alleen op de data af. Een trainer combineert al deze parameters en adviseert wat voor jou het beste is. Zo voorkom je blessures en behoud je het plezier!
Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in trainingsbegeleiding of roept dit vragen bij je op? Neem dan gerust contact met ons op.

